Jure Kralj

Zakaj živimo? Da v svojem času ustvarimo neko sled, da smo obstajali.

Zakaj živimo? Da v svojem času ustvarimo neko sled, da smo obstajali.

Življenjepis

Jure Kralj je fotografski samouk, ki rad fotografira ulične utripe pa vse do divjih živali. Svoje življenje želi napolniti z potovanji po svetu in raziskovanjem vseh najmanjših in skritih kotičkov sveta. Skozi svoje fotografije se želi izpovedati, kako on dojema svet pa čeprav je včasih temačen in poln čudnih emocij.

Ko uspeš v tujini, uspeš doma!

Pot je začel na majhni napravi za poslušanje glasbe Apple iPod. Danes ima v lasti, kar nekaj opreme, ki je na zelo visokem nivoju saj z trudom se da ustvariti marsikaj. Prvo razstavo je imel v svojem lokalnem območju in njegov potencial so videli v Hostelu Pekarna v Mariboru kjer so mu ponudili prvo priložnost. Isto leto je bil tudi del fotografske razstave na mednarodnem dogodku Festival Lent.

Med največje dosežke si šteje prvi dve razstavi v tujini in sicer v Amsterdamu in Milanu v letu 2018. Vstopil je v sodelovanje z AAMI Institute Ljubljane kjer,so ga vzeli pod svoje okrilje in postal je član njihovega Salvadorjevega kluba.Za Jureta je bilo leto 2019 zelo plodno saj mu je uspelo svoje prvo delo prodati izven meja Slovenije in sicer v Francijo (kamor so odromale tudi naslednje 3 fotogafije), kar ga je zelo vzpodbudilo za nadaljne delo.

To je bil pokazatelj da je na pravi poti. V letu 2019je bil udeleženectudi Art Expo 2.0 v Ljubljani in pa sodeloval je na 5. Art sejmu v Mariboru kjer je bil deležendodatnih pozitivnih kritik. V decembru 2019 je prejel tudi Diplomo za fotografijo The End in sicer podpokroviteljstvomSlovenske fotografske zveze in pa priznane revije Digitalna kamera. V letu 2020 je bil del dveh razstav in sicer v mesecu Avgustu  v Emporium Ljubljana, ter razstava v glavnem mestu Češke republike Pragi.

Razstava, ki bi morala biti v Edinburgu pa je bila prestavljena na mesec April 2021 zaradi COVID situacije.Skozi svoje delo si Jure želi spremeniti svet. Omislil si je projekt pri katerem bo ob vsakem nakupu doniral delež vsote k enemu izmed dobrodelnih projektov z katerimi sodeluje. Kupec se tako lahko odloči kateremu projektu bo doniral svoj del. Kot enega večjih uspehov v zadnjem času štejem to, da sem nekako z svojim delom svojimi fotografijami prepričal tudi ljudi, ki stojijo za znamko SIGMA.

Pa ne samo, da sem jih prepričal sklenili smo, da bomo sodelovali! Tako od zdaj naprej lahko rečem, da sem na pravi poti k uspehu! Pa vendar je pot težka in trnava.

Izobrazba

Gimnazijski maturant

Razstave in projekti

- FESTIVAL LENT 2014 - MARIBOR - SLOVENIJA

- MLADINSKO KULTURNI CENTER PEKARNA 2015 - MARIBOR SLOVENIJA

- ŠTAJERSKI TEHNOLOŠKI PARK 2015 - MARIBOR SLOVENIJA

- VELENJKA 2017 - VELENJE SLOVENIJA

- BLED WATER FESTIVAL 2018 - BLED SLOVENIJA

- AMSTERDAM 2018 - AMSTERDAM NIZOZEMSKA

- MILANO 2018 - MILANO ITALIJA

- DRIVE IN GALLERY 2019 - MARIBOR SLOVENIJA

- ARTEXPO 2.0 2019 - LJUBLJANA SLOVENIJA

- MARIBORSKI SEJEM UMETNIN 2019 - MARIBOR SLOVENIJA

- XX CELJSKA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA 2019 - CELJE SLOVENIJA

- LJUBLJANA SLOVENIJA 2020

- PRAGA ČEŠKA REPUBLIKA 2021

- EDINBURGH ŠKOTSKA 2021

- CHICAGO, USA 2022

- NEW YORK - TIMES SQUARE, USA 2023

 

Nagrade, rezidence in štipednije

SIGMA Ambasador

XX. Celjska razstava fotgorafij FZS - Diploma

Jury member OCEAN Photography contest - 5 14 Art Gallery